command line

Feel free to ask any question here
Post Reply
vishal bandugula
Posts: 2
Joined: Fri Dec 12, 2014 3:36 pm

command line

Post by vishal bandugula »

Dear All

I have never used the command line in cloud compare.

I don't know anything about working with command line, can you please suggest me how to work with the command line

Do I need to install any program or interface to work with the command line in cloud compare


please let me know


thanks in advance
daniel
Site Admin
Posts: 7710
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: command line

Post by daniel »

If you are on Windows: see http://windows.microsoft.com/en-us/wind ... =windows-7

Then open a "command prompt" window, go to CloudCompare directory (with 'cd') and eventually type the command you want

Code: Select all

CloudCompare -o myfile.ply ...
Daniel, CloudCompare admin
vishal bandugula
Posts: 2
Joined: Fri Dec 12, 2014 3:36 pm

Re: command line

Post by vishal bandugula »

Hi daniel

Thanks for the reply, but when I want to run the command for filtering scalar values, this is the error i get

C:\Vishal_GRL>CloudCompare -O pg.bin -FILTER_SF {0} {0.15}
'CloudCompare' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

I'am looking to filter the scalar value with a min of 0.0 and a max value of 0.15. But I'am getting an error. Any suggestions on this please


thanks
daniel
Site Admin
Posts: 7710
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: command line

Post by daniel »

Yes I doubt that CloudCompare is installed in 'C:\Vishal_GRL'.

You have to change directory (with the 'cd' command). Look at CloudCompare's icon properties to see where the executable exactly is (probably in 'C:\Program Files\CloudCompare').

Otherwise the command seems good (apart from the '{' and '}' characters that should be removed.
Daniel, CloudCompare admin
Mehta
Posts: 1
Joined: Wed Nov 16, 2022 6:34 pm

Re: command line

Post by Mehta »

Hi,

I am using an older version of CC 2.6.3 beta because the newer version install but don't open. Guess my laptop is not up to spec.

Anyways my question is to do with commandline. I have a very big point cloud 18.5gb .txt file. It is taking a very long time to open on CC normally. So I have been trying to use command line and the -SS function.

However, I am failing on this first step, '-O' comes up with a error message.

I am inputting - C:\Program Files\CloudCompare> -O "C:\Users\Kavita\Documents\Hem TfL Work\Kirow Crane\Kirow Crane.txt" -SS SPATIAL 0.2
And getting error mesaage -

'-O' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file.

Any help greatly appreciated, thanks.
daniel
Site Admin
Posts: 7710
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: command line

Post by daniel »

I believe the issue might come from the start of the command, it should be C:\Program Files\CloudCompare\CloudCompare.exe

And since there's a space character in the path, you might want to write: "C:\Program Files\CloudCompare\CloudCompare.exe" with double quotes
Daniel, CloudCompare admin
adamdeboer
Posts: 1
Joined: Wed Dec 07, 2022 3:46 pm

Re: command line

Post by adamdeboer »

Hi Daniel and Mehta,

I get a similar-like error message as Mehta does:
"C:\Users\boerd\Adam_de_Boer\Uni\Delft\Thesis>-AUTO_SAVE OFF -O -FEATURE LINEARITY 0.1 -FILTEER_SF MIN 0.5 -C_EXPORT_FMT ASC -ADD_HEADER ÔÇôSEP SEMICOLON -SAVE_CLOUDS FILE
'-AUTO_SAVE' is not recognized as an internal or external command,
operable program or batch file."


My batch script is the following:
"echo "Script running…"
set ImportFilePath = "C:\Users\boerd\Adam_de_Boer\Uni\Delft\Thesis\IGN_data\Tiles\input\"
set ExportFilePath = "C:\Users\boerd\Adam_de_Boer\Uni\Delft\Thesis\IGN_data\Tiles\output\Batch\Echo.asc"
set PythonScript = "C:\Users\boerd\PycharmProjects\pythonProject\CloudCompare.py"
set CloudCompareExe = "C:\Program Files\CloudCompare\CloudCompare.exe"
set python = "C:\Users\boerd\Anaconda3\python.exe"

%CloudCompareExe% -AUTO_SAVE OFF -O %ImportFilePath% -FEATURE LINEARITY 0.1 -FILTEER_SF MIN 0.5 -C_EXPORT_FMT ASC -ADD_HEADER –SEP SEMICOLON -SAVE_CLOUDS FILE %ExportFilePath%

%python% %PythonScript% %ExportFilePath% echo "Script complete."

cmd /k"


Would you know what the problem could be given the fact I used the double quotation marks?
My input file contains several LAZ files published on geoservices.ign.fr with the new Lidar data.

Have a good day.

Kind regards,
Adam de Boer
daniel
Site Admin
Posts: 7710
Joined: Wed Oct 13, 2010 7:34 am
Location: Grenoble, France
Contact:

Re: command line

Post by daniel »

It seems that none of the variables are evaluated (%CloudCompareExe%, %ImportFilePath%, etc. end up being replaced by nothing).

And apparently, you wouldn't need to add double quotes indeed.
Daniel, CloudCompare admin
Post Reply